Haluan ratkaista ongelmasi!

Kuinka helposti ihmiset ratkaisisivat ongelmansa, jos vain toimisivat, kuten heitä neuvoit. Oletko joskus miettinyt tai toiminut tuohon tapaan? Antanut sen hyvää tarkoittavan viisautesi hedelmän?

Entä jos kävisikin niin, että joku tosiaan ratkaisisi tilanteensa X, miettimättä henkilökohtaisesti asiaa, vaan luottaen sinun hyvää tarkoittavaan ajatukseesi? Jonkin aikaa homma toimisi ja asiat näyttäisivät hyvältä, mutta sitten hän päätyisikin tilanteeseen, jossa asiat eivät enää pelitä. Tällöin olisi mahdollista, että hän kokisi pettymystä toisiin (myös sinuun) ja jopa kasvavaa avuttomuutta omiin tilanteiden ratkaisukykyihinsä myös jatkossa.

Vaikka asiat eivät edes menisi mönkään, niin antaisiko hän silloinkaan kiitosta ja arvostusta itsellensä hyvästä toiminnasta vai tulisiko ainoastaan ajatelleeksi, että ”kiitos ystävän” asiat ovat reilassa.

Mikä sitten näkökulmaksi? Vanha sananlasku kuuluu, että ”jokainen kantaa oman kuormansa”. Itse ajattelen, että kyllähän se näin on. Teoista ja tekemättä jättämisestä on tarpeen kantaa henkilökohtainen vastuu. Yksi eniten itseäni innostavista ajatuksista henkilökohtaisessa vastuunkannossa on, kun sen yhdistää siihen ajatukseen, että tekomme muokkaavat meitä. Tämä oman vastuun kantamisen ja sen meitä muokkaavan vaikutuksen jatkoajatukseni onkin että, ihmisen kyvykkyyden vahvistaminen on tärkeämpää kuin yksittäisen tilanteen ratkaiseminen.


Kun ensi kerralla joku kysyy neuvoasi siitä, kuinka toimia, niin sen sijaan, että vain antaisit suoran vastauksen, ehkä haluatkin kysyä: Kuinka itse ajattelit toimia? Mitenköhän ystäväsi olisi toiminut tässä tilanteessa? Mitä asioita voisit harkita ennen kuin rupeat toimintaan?


Tämä kirjoitus julkaistu alunperin 7.4.2020 myös omalla verkkosivullani osoitteessa www.samikivinen.fi
Sami Kivinen

Sami Kivinen